Mikael Ramels diskografi


3:dje skivan

3:dje skivan gavs ut på CD i november 2005

"3:dje skivan är den enda av mina produktioner som gavs ut av YTF (YrkesTrubadurernas Förening). Det är ingen egentlig trubadurskiva utan en ganska naturlig musikalisk fortsättning på de tidigare utgivna alstren trots att tre år gått sedan det senaste.

Här finns en del flum också (jfr. "Extra Vagansa") men helt klart ett textmässigt mera tankeväckande innehåll. "Strax Dax" t ex anspelar även den på bråttomheten vi hela tiden tvingas tackla. Den har drag av "Elinor Rigby" med ett härligt stråkarrangemang av Björn Isfält. "Sagodrömmen" sjunger Monica Zetterlund på ett sätt jag bara kunde drömma om. "Yin-yang man", "Gurus att anamma" och "Missionären" är tre låtar som i nutid åter hittat in i repertoaren. De ingår i vad jag kallar för "Den holistiska avdelningen". På 1970-talet, med det stora åsikts och frihetsutrymmet, påmindes jag ofta om på vilket blodigt allvar många människor hängav sig till frågor om naturlig kost eller religionstillhörighet. Det är väl klart att kost ska vara naturlig!!! Vill du hänge dig till någon mer eller mindre poppig Jesus-variant som bara vill blåsa dig på pengar så är väl det också ok. Bara du vet att du blir blåst!!! Ungefär så var min krassa inställning (med bitter erfarenhet från många betgångare) varför ämnena kom i absolut fokus under denna tid." (MR)Titlar:

Snutten
Ge´re till oss
Frieriet (mp3)
Yin-yang man (mp3)
Missionären
(mp3)
Fäbodrock
Förtroende
Folk, vart tar du vägen
Lånad gitarr
Gurus att anamma
(mp3)
Plocka blommor
Strax dax
(mp3)
Sagodrömmen
(mp3)

Musiker:

Kaj Söderström
Bengan Dalén
Kenny Håkansson
Hempo Hilldén
Mats Glenngård
Bosse Skoglund
Sten Bergman
Bruno Råberg
Rune Carlsson
Lasse Englund
Monica Zetterlund
Sture Åkerberg

samt Sandklefkvartetten:
Per Sandklef
Jan Sandborg
Lars Arvinder
Olle Gustafsson


"Omslaget är tecknat av Rolf Scherrer utifrån en idé jag hade. Rolf hade ingen personkännedom kring flera av musikerna. Jag gav honom därför foti (fotografier alltså) och min egen personbeskrivning på dessa som fick lägga grunden till hans sätt att göra karikatyrerna. Det är därför du t ex kan se Hempo Hilldén som Obelix! Alla näsgubbar och andra kärleksfulla naturvarelser som kantar vägen är Rolfs definitiva signum. Tyvärr gav omslaget i slutändan alltför mycket associationer till "barnskiva", vilket det ju inte var. Det påverkade försäljningen! Jag kan försäkra att det inte var till det bättre." (MR)

"3:dje skivan" / 1977 / YTF grammofon AB