Mikael Ramels diskografi


Extra Vagansa


Foto: Per-Åke Uddman
Släppt som CD år 2003 med bonusspår och ej tidigare publicerade bilder samt personliga beskrivningar om tiden då låtarna spelades in.

"Detta är en av flumens riktiga hövding. Då man haft en succé med sin debut är alltid förväntningarna uppskruvade inför nästa produktion. (Jämför med Jakob Hellman.) Jag fick massor av tid i studion och jag ville pröva ALLT!! Lp:n blev otroligt överarbetad och rescensenterna var inte nådiga. Skivan blev en flopp! Idag har den emellertid fått påtaglig kultstatus då den bl a innehåller ljudkombinationer som var näst intill otänkbara för den tiden. Med låten "Lukter runt holken" blev jag stämplad som flumglorifierare. Jag skrev låten som en fantasihistoria, en slags nonsenstext. Men visst, detta var 1974 och det var absolut ett av de flummigaste åren. Min egen favorit heter "Det går undan". Jag märker att jag på senare år återkommit till det temat: Tiden som går så fort - "Tänk om det fanns en chans att stoppa tiden - för jag vill se vad som är i den". (MR)

"Som jag kan minnas det så var "Så länge´re svänger" inspelad basically i samband med "Till Dej" skivan. Sen gjordes t.ex pålägget med balalaikorna och Kennet Arnströms klarinett-tokerier först i samband med låtens fortsatta utveckling inför "Extra Vagansa". Själva låten skrevs på 3,5 timmar den 16/10 - 1968 (ser jag på originaltextlappen) - och jag hade många idéer kring hur den kunde utvecklas. I studion byggde ju upplägget på att fler och fler genrer skulle ansluta sig till "svänget". Det var nämligen så i en tidig (1968) spontan-spelning på lokal (minns inte vilken) att till och med Lasse Werners jazztrio plötsligt hoppade in och jammade med. Och då hade vi redan fått andra spelglada spontan-musiker att hoppa på. Det blev en explosiv spontanfusion som jag aldrig kommer att glömma och som var en utgångspunkt för mitt försök till återskapande av svänget på platta. Det blir ALDRIG så bra på platta som "for real". Låten blev aldrig klar för "Till Dej" och man kan höra att den "sticker ut" sound-mässigt på "Extra Vagansa". Men där hamnade den till slut (1974)." MR 2010.Titlar:

1. Tema från helgen
2. Apfigur
(mp3)
3. Flödet
4. Extra Vagansa
5. Det går undan
6. Så länge´re svänger
7. Blinde mannen
8. Lukter runt holken
9. PS´et
10. Roun´de´Loo
(mp3)

Musiker:

Bengan Dalén
Erik Dahlbäck
Stefan Höglund
Rune Carlsson
Bosse Hansson
Bill Öhrström
Håkan Nyqvist
Sven Larsson
Kenny Håkansson
Kenneth Arnström
Pär Näsbom
Anders Nord
Sören Hansen
Owe Gustavsson
Björn J:son Lindh


Extra Vagansa gavs ut 1974 av Europa film AB. Senare köpte Sonet grammofon AB över Europa films grammofonavdelning och ägandet hamnade där. Därefter köpte Universal AB över Sonet AB (hur länge ska det hålla på...?). Till slut på 2000-talet, efter massor av förhandlande och dribblande, visade det sig att det fanns människor inom företaget som kom ihåg 1970-talet och den musik som då gällde. Då det sedan visade sig att företaget dessutom ägde en massa produktioner från nämnda tid började det hända saker.......


Bo Hansson & Bengan Dahlén


Bo Hansson


Gunnar Bergsten


Gunnar Bergsten


Thomas "Ceasar" Karlström


Erik "Kapten" Dahlbäck