Mikael Ramels diskografi


Vilken Skillnad !

Mikael Ramels ”Vilken Skillnad” – första CD-albumet på 19 år!!!

Varför gör man en ny platta efter 19 år? (Jo, det var 1986 som LP:n ”En för alla” gavs ut. Efter den gjordes visserligen en specialutgåva vid namn ”Rambalaja” baserad på en radioinspelning i Örebro år 2000. Den gavs ut i endast 200 ex. Jag räknar den inte eftersom den inte var en studioproduktion i vanlig bemärkelse.)

Tankarna på en riktig produktion föddes i samband med ett par reunions och revival spelningar år 2003. Plötsligt skulle den så kallade prog-tiden fokuseras och det blev ihopsamlingar av gamla musikerkompisar för ny och gammal publik. Jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så kul. Så uppskattat. Och så mer-smakande.

Då vi spelade på Mosebacke 030519 fanns en musiker i publiken som sedan kom och hälsade på mig. Hans namn var Mats Öberg. Det blev kontakt vid första öronkastet (Mats är blind). Hans musikalitet och kunskaper var ofattbara. Han kunde – som ingen musiker jag tidigare stött på – spela alla mina gamla låtar från 1970-talet. Med känsla och med detaljer jag själv glömt bort. Han kunde till och med återge de baklängeseffekter jag broderade en del alster med på sin klaviatur.


Det är inget snack! Mats fick igång mig och det har kanske aldrig varit så roligt att spela in musik som denna gång.

”Vilken Skillnad” består av tre sounds: Några låtar är inspelade endast med Mats Öberg och mig. Några andra är inspelade med Flying Food Circus-bandet från Uppsala (delar av före detta ”Samla mammas manna”) – samma gäng jag spelade med under nämnda reunion på t ex Mosebacke. Ytterligare några låtar är påbörjade inspelningar från 1990-talet som blev lagda på hylla – och nu – med Mats hjälp, nerplockade och uppfräschade. ”Leve Livet” är en sådan låt.

Lite fakta från förr:

1960-talet: Bandet hette Steampacket. Efter en spelning i Sverige turnerade vi i England och var förband till bland annat The Who. Vi gav ut ca 8 singlar. Influerade av Beatles, Byrds med fler.
1970-talet: Min solodebut 1972 ”Till Dej” kom ut. Succé. 1974 kom uppföljaren ”Extra Vagansa” ut. Fiasko – enligt kritikerna. Den sålde först inte särskilt bra. Båda plattorna visade sig seglivade med nån slags kultstatus och säljer än idag – nu som återutgivna CD:s.
Massor av turnéer – även med Fläsket Brinner – med vilka jag även gjorde en dubbelLP-produktion (1974).
1977 kom ”3:dje skivan” ut och 1979 ”Rycker dig i svansen”.


1980-talet började synthpop etablera sig och min representation avtog. Trots detta gav jag under -80 talet ut tre LP-produktioner: ”Strömavbrott” (1981), ”Bra Sak” (1984) och ”En för alla” (1986).

Så ”Vilken Skillnad” kan jämföras med precis vad du vill – men stor skillnad är det!

Läs recensioner här

Mikael Ramel 050321 – påhejad av Gazell att hasta ner lite info.

“VILKEN SKILLNAD”

1. CONNECTING-76
2. LEVE LIVET
3. NU KOMMER JAG TILL DIG
4. LYCKLIG ÄNDA IN
5. OM JAG VUNNE EN MILJON 1
6. BLINDGÅNGLÅT (Efter Käpp-Olle d.y.)
7. KLOCKAN TICKAR
8. DUO-FEST
9. RESPONS PÅ RESPONS
10. RHODODEN DRONE
11. FIFTEEN – LOVE
12. RUNDA I RONDA Mikael Ramel
13. KÄRLEKSKARUSELLEN
14. I PICASSOS BAKFICKA
15. ENASTÅENDE FRAMTID
16. VILSAM Mikael Ramel


Mer info: www.gazell.net

Kontakt:
Gazell Records AB
Carl Häggqvist
Tel 08-660 07 15
E-post calle@gazell.net