Mikael Ramels diskografi


Steampacket - The singles and more, 1965-1968





iTunes



Efter vår skolavslutning 1966, då två av oss tog realen och två studenten - hade vi EN spelning (i Gnesta vill jag minnas) innan vi åkte på turné i England. Där spelade vi under två sommarmånader. Det var något slags utbyte med ett engelskt band i samma ålder som då kom till Sverige och spelade. Vad de hette har jag inte en susning om och hur upplägget gick till än mindre.

Redan innan vi slutade på internatskolan Solbacka hade vi lyckats spela in vår första singel på skivmärket Knäppupp. ”I don´t care” skriven av vår sologitarrist och sångare Rolf Scherrer. Det var en obeskrivlig känsla att redan före skolavslut ha banat lite väg för musiken och framtiden.!

Vi var:
Rolf Scherrer - gitarr, sång
Mikael Ramel - gitarr, sång
Stefan Ekeström - bas
Per Bruun - bas, sång (ersatte senare Stefan)
Staffan Winbergh - trummor
med till England hade vi även
Anders Nord - hammondorgel

Så började vår saga och brokiga resa. Resten ska jag berätta nån annan gång. Bara lite hints kring några av låtarna som nu äntligen ”Spotyfierats” (sådär 50 år senare ) liksom den CD-on-demand som nu föreligger:

STEAMPACKET / Låtordning / skapad 2014-10-28 i CRP-studio!
Singelomslagen kan ses här.
Du kan läsa mer om Steampacket här.

1. I don't care / (R.Scherrer)
Vill minnas att vi trots våra unga år och bristfälliga erfarenheter spelade in denna låt tämligen smidigt. Rolf var säker på sin sak med den här låten. (1965 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

2. Love is a special thing / (S.Forsell - M.Ramel - S.Winbergh)
Avancerad utifrån då. Ganska krystad utifrån nu. (1965 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

3. Midnight hour / (Picket - Cropper)
En låt som så gott som alla gav sig på vid den här tiden. Vår version var välkommen. (1966 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

4. You just gotta know my mind / (Donovan)
Inte precis en låt man förknippar med Donovan. En kick var det att få ha ”Gals” från Gals and Pals med i kören. (1966 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

5. Bara ett par dar / (M.Ramel)
Denna låt vann vi Hylands Hörnas popbandstävling med 1966. Den framfördes i TV på nyårsafton - bara det att Nacka-sändaren passade på att slås ut just då…. (1967 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

6. Följ med bort en bit / (M.Ramel)
Lite krampaktig B-sida till föregående låt. Anders Nord spelar flöjt här. (1967 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

7. Take her anytime / (M.Ramel)
Inspelad i England på bolaget Polydor. Anses av många ha kultstatus för sitt säregna sound. Finns på Spotify mm sedan tidigare - då under namnet ”The Longboatmen”. I England fick vi inte heta Steampacket då det redan fanns en grupp med det namnet… Men den egentliga orsaken var att man ville lansera oss som Vikingarna (från norden). (1966 Polydor - Studio Nameless - London)

8. Only in her home town / (Lloyd - Collier)
B-sidan till ”Take her anytime”. (1966 Polydor - Studio Nameless - London)

9. Viva L'amour / (M.Barkan - V.Millrose)
Även denna är inspelad i England under en senare session. Jag var inte med på den turnén liksom inte på denna inspelning. (Måste plugga!!!) Basisten hade bytts ut och det var nu Per Bruun som vi värvde från gruppen ”Fabulous Four”. Låten blev den enda vi fick upp på Tio i Topp-listan här hemma. Fast personligen tyckte jag låten var ett nerköp för vårt band. (1967 Polydor - Advision Studios - London)

10. Trouble and tea / (M. d'Abo)
B-sidan (1967 Polydor - Advision Studios - London)

11. En värld av visioner / (G.Bonner - A.Gordon - R. Lydén)
Tidningen Bildjournalen hade en tävling vem som kunde skriva den bästa svenska texten till The Turtles ”Happy Together” och till Lovin Spoonfuls ”Nashville Cats”. Vi hade redan utsetts till att få spela in resultaten. Så här blev det! Rätt kul tycker jag - särskilt Bi-ba-bi-do-ba (se nästa). (1967 Polydor - Studio Namnlös - Stockholm)

12. Bi-ba-bi-do-ba / (J.Sebastian - I.Tunevik)
Blev förvånad över hur pass lika röster vi har John Sebastian och jag… Kultfakta: Låten framförs i en Åsa-Nisse film: ”Åsa-Nisse i agentform” (!) (1967 Polydor - Studio Namnlös - Stockholm)

13. She's down / (M.Ramel)
Klart o tydligt in i Beatleseran - fast det var vi ju på sätt o vis innan också… (1967 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)


14. Baby you've got it / (Mc Alister - Vaid)
Denna B-sida utvecklade sig till en av våra bättre Live-låtar. (1967 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

15. Fruitseller Oldman's song / (M.Ramel - S.Winbergh)
Såhär efteråt kan man ju undra varför man måste göra låtar ungefär som andra redan gjort. Väldigt roligt hade vi i alla fall. (1968 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

16. Bluebird / (S.Stills)
Lite karaktäristisk för hur vi kunde låta live. (1968 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)



Ej tidigare utgivna med Steampacket:

17. You don't love me / (W.Cobb)
Denna låt samt ”Our day will come” spelades in i studio i Stockholm - men färdigställdes aldrig och blev därmed aldrig releasade. Jag hittade av en slump ett rullband med ”till-påseendemixningar”…. (1968 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

18. Our day will come / (B.Hilliard - M.Garson)
Minns att jag gillade denna låt väldigt mycket. Inspelningen känns ju inte färdig men har en ”fångad feeling”. (1968 Knäppupp - Metronomestudion - Stockholm)

19. Where the action is / (R.Parker)
Via en trivsam kille vid namn Göran Holmgren blev några låtar inspelade i en källarlokal på Odengatan 61 i Stockholm 1967-02-24. Med denna och de två nästföljande låtarna är du välkommen in på klubben och lyssna på Steampacket rätt in i en live-situation. Som brukligt vid den här tidens live-gig hör man knappt sången. Men jag lovar! Den finns där! Sträck bara på höronen! Dessa låtar oklippta och några till hittar du här.

20. Whiskey Man / (J.Entwistle)
En härlig låt av The Who”s basist John Entwistle.

21. It ain't necessarily so / (G.Gershwin)
Denna låt är ca 8 min lång men betydligt kortad här. Anders Nord får briljera på orgeln. Underbart tycker jag!!!

Varmt tack till Göran Holmgren som bistått med Live-inspelningarna (som kan höras i sin helhet här) inspelade med en liten Uher Report 4000 S via en AKG-mikrofon D 19.