Mikael Ramels diskografi


"Jag fick en beställning från radion och kände att det var läge att göra något för barn. Jag kunde ju utnyttja att jag hade två "användbara" barn. Det gjorde jag i en särskilt glädjerik produktion. Jag skrev ett manus och fick oväntat kreativt motstånd från dessa smååringar (4 och 6 år). De hade synpunkter som jag beaktade. Kring mycket fick jag fastslå: "Nej, det går inte!!!"

...som t ex då Jonatan tyckte att vi skulle använda ett riktigt tåg i studion. Eller då Josefina ville rida på riktigt i "Sitt opp" låten..." Det här med fantasi och studiomiljö var en både rolig och ibland konstig verklighet för barnen att möta. Att förhålla sig naturligt till mikrofonen och ljudet i hörlurarna var "konstigt" men att "hälsa till mormor" eller "bara gå ur sagan" det var inget konstigt, det var naturlig fantasi.

Idèen till Musiktåget är till viss del knyckt från Lennart Hellsings saga Musikbussen. Tanken att vara ett gäng som åker omkring i fantasins tillvaro och kommer till olika platser och underhåller är alltid tacksam." (MR)

De fem radioprogrammen blev som fem olika utflykter:

1. Till Ölandet
2. Till Stora torget
3. Till berget "Långt bort i nära"
4. Till Krusidullerna
5. Till och från Ängen

Titlar:

Musiktåget - signatur
Stående bas
Trollande båtlåt
Sten i skon
Banjosång
Orvars korvar
Ingenting (Text o musik: Börje Ring)
Metallofonvisan
Trollande helikopterlåt
Barnbarns barn
Bra att ha
Blommor får mig på gott humör
Servietter och kanel (Text: Jonatan Blom-Ramel)
Fick jag bestämma
Josmos blues
Sätt fart - sitt opp

Musiktåget gavs ut som kassett 1991 i MR´s egen regi. Inget skivbolag eller distributör finns inblandad varför beställning endast kan göras via "muSikfors samspel". Att den inte görs om till CD förstår du då du lyssnar på kassetten...