Mikael Ramels diskografi


Fläsket brinnerFläskdelar från vänster: Bengan Dahlén, Per Bruun och Erik Dahlbäck.

 

"Jag blev genom Bengan Dahlén erbjuden att vara med i "Fläsket Brinner". Jag tror det var våren 1972. Som ledartyp i bandet ville han ha någon som kunde driva lite sång också. ("Fläsket" var ju ett instrumentalband.) Genom Bengans och min starka fusion som vi hade under denna tid var det logiskt med erbjudandet. Jag gick ju på min egotripp med egna produktioner och ville inte binda upp ett definitivt band. Jag ville kunna experimentera. Bengan ingick helt klart i min experimentgrupp. Just då kommer han (=Bengan) med sitt förslag. Som förstås är omöjligt att tack nej till. "Fläsket Brinner" var under denna tid heta och "progga" och kåta på fri, improviserad musik. Den struktur Bengan efterlyste kunde vara i form av (min) sång. Det kändes därför skönt och spännande att vara med i en grupp utan att ha huvudansvaret. Vi gick bland annat denna dubbelLP till mötes. På dubbelLP:n kan man ju inse att där inte är så mycket sång - faktiskt bara en låt ("Anderssons Groove") - vilket understryker att det inte heller under denna tid blev som man tänkt sig. Jag skulle ju sjunga till deras flippade musik.... Istället blev jag en medskapare till den instrumentala. Det kunde tyckas pretentiöst att ge ut en dubbelLP med ena skivan "Live" och den andra i studio. Idag tycker jag att det är GULD att vi gjorde så. Denna tid var VÅRAN med det saftigaste av fria sväng som då fanns att tillgå. Tyvärr gjorde sig dessa sväng alltid bäst på lokal eller scen - vi var ingen kanongrupp för LP. Ändå finns några klassiska pärlor på denna dubbelLP. Jag tänker på "Klotet" med Sten Bergmans orgelsolo (garanterad ståpäls för hugade), och på "Jätten Feeling" med Bosse Hansson men framför allt Bengans eget klassiska och uppkäftiga sätt att spela. Än idag har jag inte hört någon göra det bättre." (MR)

Titlar:

StudioLP:n: (Inspelad på Europafilms musikstudio 1972 utom "Jätten Feeling" som spelades in av Sveriges Radio.)

Klotet
Bennys hammare (en av få sjutaktare)
Kommunisten
Vjet ´inte
a) Vårtagårdsvalsen
b) Pukolle i Valparaiso
c) Di dumme små björnarna
Anderssons Groove
Jätten Feeling
Batum
Beate Hill
Puppans sångLiveLP:n (Inspelad på Power House i Örebro av en privat jeppe som vi kom att kalla "Blå Burk". Han heter Chris.)

Grismakt
Bosses låt
Tangon
Tysta Finskan
Wild Thing
Hardugåttofått
Örsprånget

Musiker:

Bengt Dahlén
Mikael Ramel
Erik "Kapten" Dahlbäck
Per Bruun
Gunnar Bergsten
Bobo Stensson
Sten Bergman
Bosse Hansson
Anders Nord
Ove Gustavsson
Håkan Nyqvist
Bertil Strandberg

Tekniker: Gert Palmqrantz och Olle Ramm
Omslag och foto: Hans Esselius


Från vänster: Erik Dahlbäck, Mikael Ramel, Per Bruun, Bengan Dahlén

Denna LP är kuriosastämplad och du kan bara med stor tur (och viss "näsa"?) komma över något ex. Hör av dig om du vill veta mer". (MR)