Dagens Nyheter
En utskrift från Dagens
Nyheters nätupplaga, DN.se.

Uppdaterad 25 apr 2003 11:32

Ramel på cd - det var på tiden

Skivor
Artist: Mikael Ramel
Titel: Till Dej
Skivbolag: (Mellotronen/Universal)

Titel: Extra vagansa
Skivbolag: (Mellotronen/Universal)
Samtidigt som Pugh Rogefeldt hyllades som en rockpionjär var en annan svensk sysselsatt med att rocka på det svenska språket. Dessvärre för Mikael Ramel kom hans debutalbum som påbörjades 1969 inte ut förrän 1972, och då var alla i full gång med att levandegöra det inhemska vokabuläret (utom den motsträvige Pugh som var på god väg att börja sjunga på engelska).

Nu finns Ramel juniors två första album återutgivna med bonusmaterial. Det var på tiden, för här får man en lektion i musikalisk lekfullhet som visar att proggrockens era inte bara var manifest, slagord och förslavande treklangsackord. Mikael Ramel var en naturromantiker som försökte lansera en alternativ livsstil till musik som många gånger påminner om Zappas. Från Steampackettiden tog Ramel också med sig 60-talets känsla för poprefränger.

Men det är också omöjligt att inte höra Povel Ramels lätta handlag med ord och ton här. Som i "Pengar" och "Långt in i naturen". Och i "Apfigur" svarar Mickael sin fars textrad "Ge apan i dig en chans" med "Det tar tid för apan att bli fri".

Visst är mycket här färgat av det tidiga 70-talets tro på en bättre, annorlunda värld och musiken är stundtals lite flummig men här finns en entusiasm man sällan hör på skiva numera.

Den som vill ha mer Mikael Ramel kan också skaffa jazzrockflaggskeppet Fläsket Brinners andra skiva "Fläsket" som ges ut av samma samarbetspartners.

Måns Wallgren, mans.wallgren@dn.se

 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Tillbaka